Cennette, tabiat olayları ve kâinat ile ilgili birçok konuda görevli melekler vardır. Enoh(Hanoh) kitabında bu meleklerden çokça söz edilmektedir.
Ölüm Ve Kötülük Meleği: Samael
Ateş Meleği: Gabriel
Rüzgâr Meleği: Ruhiel
Şimşek Meleği: Barkiel
Kasırga Meleği: Za’miel
Fırtına Meleği: Zakkiel
Deprem Meleği: Sui’el
Kısa Yağmurların Meleği: Za’fiel
Yıldırım Meleği: Ra’miel
Hortum Meleği: Ra’şiel
Kar Meleği: Şalgiel
Yağmur Meleği: Matriel
Gündüz Meleği: Şamşiel
Gece Meleği: Leliel
Güneş Sisteminin Meleği: Galgiel
Dolunay Meleği: Ofaniel
Yıldızların Meleği: Kokabiel
Takım Yıldızlarının Meleği: Rahtiel.
ASTROLOJİ VE MELEKLER
Daha önceki haftalarda sizlere bahsettiğim, Kabala’nın Hayat Ağacı (SEFİROT) üzerindeki isimlerin özelliklerinden söz etmek istiyorum.
1. KETER: Anlamı: Taç, Planeti: Uranüs, Burcu: Kova, Kıymetli Taşı: Pırlanta, Bitkisi: Badem, İlahi Adı: Eheieh, Meleği: Metatron, Melek Sınıfı: Hayot Hakodeş (Kutsal Varlıklar)
2. HOHMA: Anlamı: Bilgelik, Planeti: Plüton, Burcu: Başak, Değerli Taşı: Sarı Yakut-Turkuaz-Yeşim Taşı, Bitkisi: Amarant (Renkleri koyu mordan, kırmızıya ve altın rengine kadar değişiklik gösteren süs bitkisi, tohumları yenebilir), İlahi Adı: Yah
Meleği : Raziel, Melek Sınıfı: Ofanim (Tekerlekler)
3. BİNA: Anlamı: Anlayış, Planeti: Neptün, Burcu: Oğlak - Balık, Değerli taşı: Sarı Safir, İnci, Lapis, Lazuli, Aquamarin, Bitkisi: Selvi Ağacı; Haşhaş, İlahi adı: Elohim, Meleği: Tzafiel, Melek Sınıfı: Erelim (Cesurlar, kahramanlar)
4. HESED: Anlamı: Merhamet, Planeti: Jüpiter-Juno Asteroid’i, Burcu: Yay, Değerli Taşı: Ametist-Safir, Bitkisi: Zeytin Ağacı-Yonca-Lavanta, İlahi Adı: El, Meleği: Tsadikiel, Melek Sınıfı: Haşmalim (Parıldayan Varlıklar)
5. GEVURA: Anlamı: Cesaret, Planeti: Mars-Pluto
Burcu: Koç - Akrep, Değerli Taşı: Yakut-Turmalin, Bitkisi: Meşe Ağacı
İlahi Adı: Elohim Gibor, Meleği: Şamuel(Kamael), Melek Sınıfı: Serafim
6.TİFERET: Anlamı: Güzellik ve Armoni, Planeti: Güneş-Vesta Asteroid’i, Burcu: Aslan, Değerli Taşı: Topaz-Sarı Pırlanta, Bitkisi: Akasya Ağacı, Defne Ağacı, Üzüm Veren Asma, İlahi Adı: Eloay Ve-Daath, Meleği: Rafael, Melek Sınıfı: Malahim (Melekler)
7. NETZA: Anlamı: Zafer, Planeti: Venüs, Burcu: İkizler, Değerli Taşı: Zümrüt, Bitkisi: Gül, İlahi Adı: Tzabaoth, Meleği: Haniel, Melek Sınıfı: Elohim(Tanrılar)
8. HOD: Anlamı: İhtişam, Planeti: Merkür
Burcu: İkizler-Boğa, Değerli Taşı: Opal, Bitkisi: Moly (Sarı Çiçekli Bir Bitki), Basıl, Okakiptüs Ağacı, Nane
İlahi Adı: Elohim Tzabaoth, Meleği: Mihael, Melek Sınıfı: Bene Elohim (Tanrı’nın Oğulları)
9 YESOD
Anlamı: Temel; Esas, Planeti: Ay
Burcu: Yengeç, Değerli Taşı: Kuartz,
Bitkisi: Adamotu (Akdeniz İkliminin Çilek Tadında Karakteristik Bir Bitkisi), Damiana (Aromatik Yaprakları Olan, Küçük Sarı Çiçekli Bir Çalı), İlahi Adı: Şaday El Hay
Meleği: Gabriel, Melek Sınıfı: Kerubim
10. Sefira: MALKHUT
Anlamı: Krallık, Planeti: Satürn –Yeryüzü-Nibiru Gezegeni, Burcu: Oğlak, Değerli Taşı: Kaya Kristali – Tuz, Bitkisi: Zambak, Sarmaşık, Söğüt, Sedir Ağacı, Amber, Mür,
İlahi Adı: Adonay Ha –Eretz, Meleği: Sandalfon, Melek Sınıfı: İşim (İnsansı Varlıklar)
MELEK YİYECEĞİ
Tanrı’nın en önemli mucizelerinden Biri MAN mucizesidir.
Tanrı, Tevrat’ta okunabileceği gibi, israiloğulları için çok önemli ve unutulmaz mucizeler yaratmıştır. Bu mucizeler Tanrı’nın kanunlarını öğretici bir biçimde, Yahudi ulusunun belleklerine kazımıştır. Bu mucizelerin belki de en ilginç olanlarından bir tanesi ‘MAN’ mucizesidir.
Şemot (Çıkış) Kitabı’nın 16. bölümünde bu mucize şöyle tasvir edilmektedir:
“Ve Rab Moşe’ye söyleyip dedi: İsrailoğullarının söylendiğini işittim; onlara söyleyip de Akşamüstü et yiyeceksiniz ve sabahleyin ekmekle doyacaksınız ve bileceksiniz ki Tanrı’nız Rab benim. Ve vaki oldu ki, akşamları bıldırcınlar gelip ordugâhı kapladılar ve sabahleyin ordugâh çiğle kaplanmıştı. Ve düşmüş çiğ kalkınca işte çölün yüzünde, toprağın üzerinde kırağı gibi küçük bir şeyler vardı. Ve İsrailoğulları görüp birbirlerine sordular: Bu Nedir?( MA HU?),ve Moşe onlara; bu Rabbin ekmek olarak size verdiği yemektir.(…)”
Bu ekmeği her gün adam başına birer pay olarak topladılar. Cuma günleri ise adam başına ikişer pay topladılar, çünkü ertesi gün Şabat günüydü ve gökten ekmek yağmıyordu.
“Ve İsrail evi onun adını MAN koydular; o kişniş tohumu gibi beyaz ve lezzetli, ballı yufka gibiydi… İsrailoğulları, çölde geçen 40 yıl boyunca her gün MAN yediler.”ÇIKIŞ:16
İnsanlar MAN yiyeceğinden çok fazla topladıkları zaman, bunlar kurtlanır ertesi gün yenemezdi. Sadece Şabat günü için toplanan iki paylık MAN kurtlanmazdı.
Böylece Tanrı insanlara O’na güvenmeleri gerektiğini öğretti. Açgözlülük ve hak yeme yapılmadığı takdirde Tanrı’nın herkese günlük rızkını vereceğini öğrendiler. Bu mucize, insanlara Tanrı’nın takdir ettiği miktarlara şükredip mutlu olunması gerektiğini öğretir. İnsana elindeki imkân ve kazanımlarla yetinip, şikâyet etmemeleri için eğitim verir
MELEK KEKİ
“Meleklerin Tatlı Ekmeği” veya “Melek Keki”,görüntüsü ve tadıyla meleklerin zarafetini ve yumuşaklığını simgelemektedir. Cennetteki meleklerin de tıpkı bu kek gibi yumuşacık ve tatlı oldukları düşünüldüğünden böyle bir yiyecek yaratılmıştır.
KEKİN HİKÂYESİ
1800’lerin sonunda ABD’de, kek yapımında kullanılan madeni yumurta çırpıcıları icat edildi. O döneme değin yumurta sarılarını ve aklarını dakikalarca çatalla vurup kabartmak yerine, icat edilen bu çırpıcılar, mutfaklarda kadınların hayatını kolaylaştırdı.
İşte tam bu dönemde ABD’de yaşayan Hıristiyan ve Yahudi topluluklarında çok popüler olan bir kek tarifi kadınların arasında yayılmaya başladı. Kekin adı ve tarifi Tevrat’taki MAN mucizesinden etkilenerek yaratıldı. Tevrat’ın çıkış bölümünde bahsedilen “kişniş tohumu kadar beyaz ve tadı ballı yufka gibiydi,” cümlesinden esinlenerek ve David’in 78.Mizmor’unda yazdığı gibi;
“Ve yemek gibi üzerlerine man yağdırdı
Ve göklerin buğdayını onlara verdi,
Her biri kudretliler (melekler) ekmeğini yedi;
Onlara doyuncaya kadar yiyecek gönderdi,”
dizelerinden esinlenerek yarattıkları kekin adına “MELEK KEKİ” adını verdiler.
BU meleksi kek, çok hafif, açık sarı renkli, yağsız ve yumuşacık bir yiyecek olup, sağlığa zararlı değildir. Aksine Düşmüş kötülük melekleri gibi, karanlık, yağlı çikolatalı kekler gibi ağır ve sağlığa zararlı değildi. Onların hem hazmı zordu hem de karaciğeri yorardı.
Şaka bir yana, ABD’de bu kek,1800’lerden beri hala çok sevilerek yenilmektedir. Tıpkı iyilik meleklerinin hala sevildikleri gibi…
KEKİN TARİFİ
MALZEMELER:
1-1/2 bardak yumurta akı
1-1/4 bardak pudra şekeri
1 bardak un
1,5 tatlı kaşığı tartar kremi
1 tatlı kaşığı vanilya esansı
1/2 tatlı kaşığı badem esansı
1 bardak şeker
YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta aklarına, tartar kremi, pudra şekeri, badem ve vanilya esansları ilave edilerek, mikserin en yüksek devri ile 20 dakika çırpılır. Aklar artık neredeyse sertleşince ve kar haline gelince, ayrı bir kapta birlikte üç kere elenen un ve şeker ağır ağır yumurtalı karışıma ilave edilir ve mikserle sürekli karıştırılır. Karışım bir kek kalıbın dökülür üzeri bıçakla düzeltilir. 160 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir. Kek pişince fırından alınır, iyice soğuduktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarılır. Arzu edilirse üzerine vanilyalı dondurma konularak ikram edilir. AFİYET OLSUN ϑ
SON SÖZ: Böyle tatlı yiyip tatlı konuşarak ‘MELEKLER SİZİNLE OLSUN’ yazı dizimizin sonuna geldik. Bu anlatılan konuların tümünün, Tevrat, Kabala, Zohar, Talmud, Midraş ve Rabinik çalışmalardan kaynaklandığını unutmadan, Tanrı’nın ve meleklerinin tüm iyiliğinin üzerinizde olması dileklerimi lütfen kabul edin.
"MALAHİNES KE VOS AKOMPANYEN" - Ladino deyişiyle "Melekler Sizinle Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder