- 3. Orion Takımyıldızı (Avcı Takımyıldızı) gökyüzündeki en belirgin ve kolayca tanınabilen takımyıldızlarından biridir.Hem Kuzey yarım küreden,hem de güney yarım küreden çok net bir şekilde görülebilmektedir.Orion takımyıldızı birçok kültürde savaşçı, avcı olarak temsil edilmiştir
- 4. Kimilerinde kılıç tutan biri iken genel manada yay tutan bir avcı olarak tasviredilmiştir
- 5. Her yıldızın bir hikayesi , her takımadanın da bir çok kaynakta kendi inanışları çerçevesinde efsaneleri . hikayeleri vardır. İşte Orion ;
- 6. Sümerler tarafından Uru-anna ya da cennetin ışığı olarak kabul edilirdi. Ayrıca büyük Sümer kahramanı Gilgamesh olarak da bilinir. Gılgamış bir güreş devidir. Gılgamış büyük Tanrılar tarafından yaratıldıktan sonra, Şamaş güzelliğini, Adad da yiğitliğini verdi ona.
- 7. Böylece üçte ikisi Tanrı, üçte biri insan oldu.Vahşi boğaya benzer, gücü hiçbir şeyle karşılaştırılamaz, silahları yenilmezdir onun. İştar Gılgamış’a evlenme önerisinde bulunur. Gılgamış bunu red eder. Onuru kırılan İştar Gılgamış’ı öldürmek için yeryüzüne bir boğa gönderir.
- 8. Gılgamış, Enkidu’nun da yardımıyla boğayı öldürür.Enkidu’nun ölümünü Tufan öyküsü izler. Tufan, yeryüzünün sularla dolup taşmasının öyküsüdür.Gılgamış destanı Nuh Tufanı'nın anlatıldığı ilk yazılı eserdir.
- 9. Gılgamış, Tufan’dan kurtularak sağ kaldığını öğrendiği Utnapiştim’i bulmak üzere yola çıkar. Utnapiştim ölümsüzlüğün sırrını bilen bir bilgedir.(Bazı kaynaklarda Türklerde ki Lokman Hekimle bağdaştırılmıtır)
- 10. Ölümsüzlük Otu ile Gılgamış bedeni varlığından ayrılarak yıldızlarda hayat bulur. Orion ise sümerlere göre Gılgamışın ölümsüz resmidir.
- 11. Mitolojiye göre Orion, deniz tanrısı Poseidon ve Girit kralı Minosun kızı Euryalenin oğludur. Orion oldukça iri cüsseli, dev sayılabilecek bir yapıya sahiptir ve çok güzel bir yüzü vardır. Her zaman köpeği ile gezen büyük bir avcıdır
- 12. Babası Poseidon Oriona deniz üzerinde yürüyebilme becerisi vermiştir. Gökyüzünde Orion, bir elinde kırılmaz bir sopa, diğer elinde ise bir aslan derisi taşıyor olarak tasvir edilir. Orionun başı kadınlarla çok derde girmiştir. BİRGÜN Meropele saldırmaya kalkışmıştır.
- 13. Bunun sonucunda Kral Oinopion, Orionun gözlerini kör etmiştir. Daha sonra Orion, demir tanrısı Hephaistosun çekiç seslerini dinleyerek ona ulaşmış ve ondan yardım istemiştir.
- 14. Hephaistos ona dünyanın doğusuna gitmesini ve doğan güneşin iyileştirici ışınları yüzüne vurunca gözlerinin yeniden göreceğini söyler. Orion doğuya Lemnos adasına gider ve tekrar görme yeteneğini kazanır.
- 15. Grek-Roma mitolojisinde, Orion çok tanınmış bir avcıdır ve kendisini öldüremeyeceği başka bir varlık olamayacağını iddia etmeye başlar. Buna çok kızan tanrıça Hera , onu sokması için bir akrep gönderir . Orion akrepi sopasıyla ezer , ama akrep, ölmeden önce Orion’u
- 16. ısırmayı başarır ve tabiki akrebin öldürücü zehirine fazla uzun süre dayanamaz ve ölür. Bu olaya çok üzülen yedi kız kardeşler ağlamaya başlarlar. Bu haykırışlara fazla dayanamayan Zeus Orionu ve Akrebi gökyüzüne yerleştirir. Fakat Orion akrebin iğnesinin tadını unutamamış
- 17. olacak ki gökyüzünde sürekli ondan kaçar: Birisi doğarken diğeri batmaktadır. Burada akrep, Scorpio (Akrep) takımyıldızı olarak bilinir. Bazı öykülere göre akrep Yer tanrısı Gaia tarafından, bazılarında ise av ve Ay tanrıçası Artemis tarafından, yeryüzündeki hayvanların
- 18. çoğunu avladığı için Orionu öldürmek üzere yollanmıştır. Akrep, ödül olarak burçlar arasında yerini aldı.Orion'a gelince, o da gökyüzünün karşı yanında bir takım yıldız haline gelmiş; köpeği ise Sirius yıldızı olmuştur.
- 19. Sirius'un aynı zamanda Köpek Yıldızı olarak da anılması bu sebepledir. Ancak Çinlilere ve bizim atalara göre bu bir köpek değil, ulu bir kurt idi (bizim efsanelerdeki kurt nereden geliyor sizce?)
- 20. Yani gökyüzüne baktığınızda, elinde oku olan bir avcı ve onun yanında büyük bir köpek(kurt) görüyorsunuz. Siriüs ise köpeğin(kurdun) kalbinde inci gibi parlıyor.
- 21. Bu manzara; Yunanlılara göre avcı ve köpeğini, bizim atalara göre göklerin bekçisi ve onun kurdunu (aynı zamanda Oğuz Kağan’ın kurdu), Hintlilere göre cennete (Siriüs’e) sadık dostu köpek ile giden bir adamı, Azteklere göre köpek şeklindeki tanrı Xolotl’u temsil ediyordu.
- 22. Orionun ölümü hakkında bir başka masal daha vardır. Orion ve av tanrıçası Artemis evlenmek İSTERLER.Ancak Artemisin erkek kardeşi Apollon bu evliliğe karşı çıkmaktadır. Apollon, Artemise kötü bir oyun oynamıştır. Artemis çok iyi bir okçudur.
- 23. Apollon bir gün Artemisle denizde çok uzakta görünen bir karaltıyı vurup vuramayağı konusunda iddiaya girmiştir. Artemis, tek atışta hedefi kolaylıkla vurmuştur. Ancak, vurduğu hedefin nişanlısı Orion olduğunu öğrenince acı içinde kalmıştır.
- 24. Bu olaydan sonra Ay tanrıçası Artemis yaşama olan bağlılığını kaybetmiş ve içindeki acıyı dindirememiştir. Artemis nişanlısı Orionun yıldızlarının, bulunduğu bölgedeki en parlak yıldızlar olması için özel olarak karanlık bir bölge seçmiştir.
- 25. Bir başka coğrafya, Hindistan'da ise Orion Takımyıldızı Zaman-Adamı anlamına gelen Kal-Purush olarak bilinir. Avcı, Ülker’le birlikte dünya edebiyatçılarının en çok iltifat ettikleri takım yıldızlardır.Mesela, Homeros’un Odysseia’sında Orion sık sık geçer.
- 26. Mitoloji dışında da bir çok hikaye, roman, şiir ve diğer edebi ve sanatsal şekillerde, bu takım yıldızlara atıflarda bulunulur.
- 27. Bu yıldız kümesinin en güçlü motif olarak kullanıldığı kültür, eski Mısır medeniyetidir. İnanışa göre Gök Tanrıçası Nut, Osiris ile Seth adlı iki erkek tanrıyla, İsis ve Nephthys adlı iki kardeşi dünyaya getirir. Osiris, hem tanrı hem de insan olduğu için Mısır'ın ilk kralı
- 28. olmuş, kız kardeşi İsis de onun eşi olmuştur. Osiris iyi bir yönetimle, insanlara dini ve uygarlığın sanatlarını öğretmiş, Mısır'ı zenginleştirmiştir. Ancak, kralın kardeşi Seth bir komplo kurarak, onu öldürür. Vücudunu parça parça doğrar ve Mısır'ın dört bir yanına saçar.
- 29. Bu sırada Osiris ve İsis'in tahta geçecek bir velihatları yoktu. Ancak İsis kendi sihir gücüyle kocasının vücudunun parçalarını gizlice toplar; bir araya getirip Osiris'in vücudunu yeniden oluşturur, böylece ilk mumyayı yapmış olur. Mısırlıların mumya kültürünün kaynağınınDaha fazla
- 30. u olay olduğu bilim adamlarınca kabul edilir. İsis, yeniden hayata dönen OsiriSden hamile kalır. Osiris, kendisi için geçici ve kısa süreli bu olaydan sonra, bir yıldız varlık haline dönüşür. İnanışa göre, Orion Takımyıldızı böyle oluşur.
- 31. 1979 yılında Kahire’ye yaptığı bir gezi sırasında Robert Bauval, üç büyük piramidin sıralanışında bir gariplik farketti. İlk iki piramit köşegenlerinden birbirinin tam hizasına yerleştirildiği halde, daha küçük olan Menkaure’nin piramidi, hafifçe sola kaymış gibiydi
- 32. Mısırlıların, üç piramidi ayni çizgi üzerine yerleştirmeyi başaramamış olduğunu düşünmek hiç akla yakın gelmiyordu doğrusu Bütün antik uygarlıklarda olduğu gibi eski Mısır’da da tapınakların belli yıldızlara göre hizalandığını, oriyentasyonlarının “gündönümü”
- 33. ya da “ekinoks”lara yöneltilmiş olduğunu iyi bilirdi. Mısır’da en belirgin ve baskın kült, Osiris kültüydü ve bu tanrı, Orion takımyıldızıyla simgelenirdi.
- 34. Bauval bir gün gökyüzünü izlerken, Orion’un merkezindeki en önemli üç yıldızın, Alnilam, Alnitak ve Mintaka’nin, ayni Giza piramitlerinde olduğu gibi bir hiza sapmasına sahip olduğunu farketti:
- 35. Bu 3 piramitin isimleri ise Keops, Kefren ve Mikerinos Piramitleri olarak bilinir. Dünyanın 7 harikasından biri sayılan Keops Piramidi Antik Dünyadan ayakta kalan tek yapıdır ve Gerçek Kuzeyi göstermektedir İlk iki büyük yıldız, Alnilam ve Alnitak doğru hizadaydı ama
- 36. üçüncü ve en küçük yıldız olan Mintaka, hafifçe sola kaymıştı diğerlerine göre. Bu bulgu, astronomi destekli yapılan gözlemlerle Giza piramitlerinin Orion Kuşağı olarak bilinen üç yıldızın yeryüzündeki kopyası olarak inşa edildiğini ortaya koyuyordu
- 37. Mısırlılar, yeryüzünü ve yaşadıkları toprakları, gökyüzünün, yani ölümsüzlüğe eriştiklerinde ulaşacakları yerin bir kopyası olarak düşünürlerdi Nil, Samanyolu’na denk geliyordu Mısır yıldız kültünde; bunun yeryüzündeki kopyası da Nil’in batısına denk getirilmişti!
- 38. Bauval’in bulgusunda şaşırtıcı olan şey çok daha başkaydı. Bu üç piramit I.Ö 2600 dolaylarında yapılmıştı ama, Orion yıldızının o tarihteki gökyüzü konumu, Giza’daki piramitlerin konumundan 45 derecelik bir sapma gösteriyordu.
- 39. Bauval, bir bilgisayar programı (SkyGlobe 3.2) yardımıyla, Orion ile piramitlerin bire bir ayni doğrultuya yerleştiği tarihi aradı ve karşısına I.Ö 10.500 tarihi çıktı! İşin ilginç yani, bu tarih Orion takımyıldızının presesyon döngüsünün en alt noktasına rastlıyordu.
- 40. Giza'da bulunan bu üç piramit dışındaki bölgeler de yer alan diğer bazı piramitler ile takımyıldızın diğer üyelerinin yeryüzündeki temsilcileri tamamlanmaktadır. Abu Ruwash'daki Nebka piramidi Orion'un sol ayağı olarak adlandırılan yıldızı,
- 41. Zawyat Al Aryan'daki piramit ise Orion'un sağ omzunu simgelemektedir. Mısırlıların, bu takımyıldıza verdikleri önem rahatça görülebiliyor.
- 42. Örneğin neden yapıldığı hala gizemini koruyan ve pek çok spekülasyona konu olan Güney Amerika'da ki Nazca çölünde yere kazınmış çok çeşitli dev figürlerden biri olan örümcek motifinin Orion Takımyıldızının yer küredeki temsili olduğu iddia edilmektedir.
- 44. Bu kupürde; bilim adamlarının, hayatın temel taşlarını oluşturan moleküllerin Dünya'ya Orion nebulasından ulaştığına dair bir haber yer alıyordu. Bu haber, sizi bilmem ama antik uygarlıkların bu takım yıldıza neden merak sardıkları konusunda benim aklımı daha da karıştırdı…
- 45. Araştırmalar devam ederken konunun sadece astrofizik ve Efsanevi Mit’lerden ibaret olmadığını gördüm. Masonların içinde çok üst düzey bir grup kendini ORİON FETİH grubu olarak nitelendirmişti.
9 Mayıs 2018 Çarşamba
Orion (Avcı) Takım Yıldızı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder